Spojrzenie rzeczy

Oswajanie spojrzenia rzeczy w koncepcji Lacana Interesującą koncepcję postrzegania świata zaproponował Jean Lacan. W roku 1964, na jednym ze swoich wykładów, opowiedział jak do jej stworzenia zainspirowały go słowa rybaka, na którego łodzi znalazł się w młodości. Zauważył on na powierzchni wody puszkę po sardynkach, po czym żartobliwym tonem spytał: „Widzisz tę puszkę? Czy widzisz … Dowiedz się więcej

Metafizyczne mięso

Metafizyczne mięso w koncepcji Jolanty Brach-Czainy „Trzeba dotknąć surowego mięsa. Trzymać je w ręku. Ściskać. Pozwolić, by przedostało się między naszymi palcami. I trzeba dotknąć ciała zmarłego człowieka”1 – pisze Jolanta Brach-Czaina. Pod zaproponowanym przez nią terminem – metafizyka mięsa – kryje się stanowisko, którego założeniem jest odkrycie niedostrzegalnej przez powierzchnię naszej świadomości istoty mięsa, … Dowiedz się więcej